به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، احد وظیفه، رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه بر اساس پیشبینیها طی تابستان امسال شرایط برای فعالیتهای مونسونی هند مهیاتر از همیشه است، اظهار کرد: از اینرو سامانه مونسون امسال قویتر از حد معمول خواهد بود و ماندگاری بیشتری در کشور دارد. هر ساله سامانههای مونسون تا شهریور ماه در کشور پایان مییافت، اما مدلهای اقلیمی امسال نشان میدهند که این سامانه تا فصل پاییز و اواخر مهر ماه در کشور ادامه دارد.
وی با بیان اینکه این موضوع سبب میشود که طی تابستان با افزایش بارشهای رگباری در جنوب و جنوب شرق کشور مواجه شویم، تصریح کرد: از اینرو احتمال وقوع سیلابهای ناگهانی در جنوب سیستان و بلوچستان، جنوب شرق کرمان، هرمزگان و جنوب فارس وجود دارد، ولی در مقابل با حضور سامانههای مونسونی و خروج دیر هنگام آنها از ایران، بارشها در کشور طی فصل پاییز کاهش مییابد و سامانههای بارانزای پاییزه دیرتر از حد نرمال به کشور میرسند.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی ادامه داد: درحالی که طی تابستان در جنوب و جنوب شرق بیهنجاری مثبت بارشی داریم و بارشها از حد نرمال بیشتر خواهد بود، اما در کل میزان بارشهای مونسونی یا همان موسمی برای کشور ناچیز است و حجم قابل توجهی از بارشها را به خود اختصاص نمیدهد.
وظیفه در ادامه درباره چگونگی شکلگیری فعالیتها و بارشهای مونسونی گفت: از اواخر فصل بهار و طی تابستان دمای هوا در شبه قاره هند که یک فرورفتگی در اقیانوس هند است گرمتر از دمای دریاهای اطراف شده و در نتیجه آبهای اطراف شبه قاره هند به مناطقی از جمله جنوب پاکستان، جنوب شرق ایران و حتی خود کشور هند فشار زیادی وارد کرده. به این فشار و گرمای خشکی نسبت به محیط آبی مونسون گفته میشود.
به گفته وی این همگرایی در سطح زمین و کشیده شدن رطوبت از دریاهای مجاور به شبه قاره هند سبب میشود که عمده بارش کشور هند در فصل تابستان باشد. این کشور عموما بارشهای زمستانی قابل توجهی ندارد.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه سامانههای مونسونی در فصل تابستان جنوب و جنوب شرق ایران را تحت تاثیر قرار میدهد، تصریح کرد: از اینرو هنگام بعد ازظهر و اوایل شب در این مناطق ابرهای بارانزای جوششی شکل میگیرد که به صورت نقطهای در مناطقی از استانهای جنوبی رگبارهای بارانی شدیدی را شکل میدهد. عمده علت شکلگیری این ابرهای جوششی رطوبت و دمای بالا در سطح کره زمین است.
وظیفه با بیان اینکه سیستمهای مونسونی میتواند در مدت زمان کوتاه در یک محدوده مشخص ۲۰ تا ۳۰ میلیمتر بارش به دنبال داشته باشند، اظهار کرد: این بارشهای رگباری گاهی خطرناک است و سبب سیلابهای ناگهانی میشود.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی در پایان گفت: ابرهای بارانزای جوششی بعضی اوقات طی تابستان در عرضهای بالایی و میانی کشور نیز شکل میگیرند و در نتیجه در شمال کشور گاهی سبب وقوع سیل میشوند.